Περισσότερες από 700 επιχειρηματικές επαφές πραγματοποίησαν οι 29 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Ιαπωνίας Foodex, κατόπιν της πρωτοβουλίας που είχε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με τη στήριξη του ΟΠΕ.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν μέσω του ΣΕΒΕ στη Foodex 2007 είναι: Αλμάντα ΑΕ, Αλμη ΑΕ, Αφοί Πιτένη ΑΕ, Αφοί Χαΐτογλου ΑΕ, Apivita AE, Astir Brand-Drakopoulos Zaharias, Eρμής Στ. Δημαράκης ΑΕ, Λατζίμας ΑΕ, Νostimia AE, Nutria AE, Ούζο Τυρνάβου-Κατσαρός Νίκος, Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών-Αίγιο, Pepolac AE, Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας ΑΣΕ, Thinkgreen, Τροφοτεχνική, ΚΕΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του οποίου μετείχαν οι εταιρείες: Αρβανιτίδης ΑΕ, Δέας ΑΕ, Κρόνος ΑΕ, Μπούσμαλης ΑΕ, Παρπάρας ΑΕ, Αργώ ΑΕ, Αλέξανδρος ΕΠΕ, Sera EΠΕ. Επίσης μετείχε το ΚΕΤΑ Ηπείρου μέσω του οποίου μετείχαν οι εταιρείες: Αφοί Παπά ΑΕ, Κονάκης Κωνσταντίνος, Χαβέλας, Μοναστήρι Ζίτσας, Αφοί Κουτσούμπα ΟΕ.
Η Foodex προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 95.000 επισκέπτες (εισαγωγείς, χονδρεμπόρους, διανομείς) και περίπου 2.300 εκθέτες από 66 χώρες. Μέσα από την καινοτόμο χρήση μοντέρνων «εκθετηρίων», ο ΣΕΒΕ πιστεύει ότι έδωσε την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να διερευνήσουν την ιαπωνική αγορά με αποτελεσματικό τρόπο και προσιτό κόστος. Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ διασφάλισε για τους Έλληνες εκθέτες την υποστήριξη ιαπωνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όσο και για τον καθοριστικό ρόλο της συνέχισης των επαφών μετά το τέλος της.
Στο περίπτερο του ΣΕΒΕ κατά τη διάρκεια της έκθεσης Ιάπωνες σεφ δημιουργούσαν με ελληνικά προϊόντα γεύσεις προσαρμοσμένες στην ιαπωνική γευστική κουλτούρα, πρωτοβουλία που έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια και που σε συνδυασμό με την κεντρική θέση του περιπτέρου δημιούργησε πραγματική κοσμοσυρροή.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την άρτια οργάνωση, το καίριο σημείο και τον καινοτόμο χαρακτήρα του περιπτέρου, αλλά και για το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις για τα ελληνικά προϊόντα.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΤΑ – Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κόκκας ανέφερε ότι οι Ιάπωνες και λοιποί επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα των εταιρειών που μετείχαν μέσω του ΚΕΤΑ, ιδιαίτερα για τις κομπόστες, το λάδι, τις ελιές, τα τυριά και τα τουρσιά. Εκτιμά ότι κάποιες επαφές θα αποφέρουν συνεργασίες.
Από την εταιρεία Αφοί Παππά ΟΕ ο κ. Δημήτρης Παππάς δήλωσε ότι παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις για την ιαπωνική αγορά, είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συμμετοχή μέσω του ΣΕΒΕ αλλά και από τα αποτελέσματα που είχε. «Περιμένουμε να επαναληφθεί η συγκεκριμένη δράση και δηλώνουμε από τώρα το ενδιαφέρον μας για συμμετοχή», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ – Βιομηχανία Τροφίμων κ. Δημήτρης Πιτένης τόνισε ότι «η Ιαπωνία είναι μια αγορά που “διψά” για νέα προϊόντα και είναι έτοιμη να ενσωματώσει νέες γαστρονομικές απολαύσεις στην καθημερινή της ζωή, γιατί όχι και την ελληνική, στην οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Η συμβολή του ΣΕΒΕ, επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου, δεν σταματά με την επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στον καθοριστικό ρόλο της συνέχισης των επαφών τους με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, αλλά και θα δημιουργήσει website στα αγγλικά και ιαπωνικά, με παρουσίαση των συμμετεχουσών εταιρειών.
Ο ΣΕΒΕ προτίθεται να διερευνήσει την υλοποίηση παρόμοιων καινοτόμων δράσεων προς όφελος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι η δράση αυτή του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση και με τον ΟΠΕ, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο ελληνικών αποστολών, καθώς και ο ΟΠΕ συμμετείχε στην Foodex οργανώνοντας περίπτερο στην περιοχή Διεθνών Συμμετοχών, ενώ ο Σύνδεσμος στο τμήμα «Ιmport».