Τζατζίκι
Το τζατζίκι είναι μια παραδοσιακή ελληνική γεύση που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό το δροσερό και ακαταμάχητο πιάτο βασίζεται σε στραγγιστό γιαούρτι και ποτέ δεν λείπει από τα τραπέζια μας. Το φρέσκο αγγουράκι και το σκόρδο θα σας θυμίσουν το παραδοσιακό, σπιτικό τζατζίκι. Απολαύστε την αυθεντική γεύση της ελληνικής κουζίνας με αυτό το δροσερό λαχταριστό έδεσμα.
200 gr
Συστατικά
Στραγγιστό Γιαούρτι "Πανδαισία" & "Έδεσμα", φρέσκο αγγουράκι, σκόρδο
Συνδυασμοί - προτάσεις χρήσης
Το πολυαγαπημένο τζατζίκι, σε μικρούς και μεγάλους μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
•Σαν σάλτσα για πιάτα με κρέας, ψάρια ή πουλερικά, προσφέροντας φρεσκάδα και γεύση.
•Σαν ντιπ για τα παξιμάδια, τα τσιπς ή τα κρακερ, προσφέροντας μια δροσερή και αρωματική πινελιά.
•Σαν συνοδευτική σάλτσα για πιάτα μεζέ, όπως τυροπιτάκια, κεφτεδάκια και λαχανοντολμάδες.
•Σαν γέμιση για σάντουιτς, wraps και μπέργκερ, προσθέτοντας φρεσκάδα και γευστική ποικιλία.
•Σαν μαρινάδα για κοτόπουλο ή ψάρι, προσθέτοντας άρωμα και νότα δροσιάς.
•Σαν γαρνιτούρα για πιάτα με παξιμάδια, ψητές πατάτες ή φασόλια, προσδίδοντας γευστικότητα και αίσθηση φρεσκάδας.
•Σαν συνοδευτική σάλτσα για το κεμπάπ, για πιάτα με μελιτζάνες, προσφέροντας γευστική αρμονία και φρεσκάδα. Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου με τζατζίκι
Υλικά
• 10 μπουτάκια κοτόπουλου
• αλάτι
• πάπρικα, γλυκιά
• λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Για τη μαρινάδα:
• 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
• 2 κουταλάκια μουστάρδα
Για το γαρνίρισμα:
• κλωναράκια μαϊντανού
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και τη μουστάρδα, ανακατεμένα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πάπρικα.Τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά.
Όταν τα μπουτάκια του κοτόπουλου ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε μαζί με το τζατζίκι, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
•Σαν σάλτσα για πιάτα με κρέας, ψάρια ή πουλερικά, προσφέροντας φρεσκάδα και γεύση.
•Σαν ντιπ για τα παξιμάδια, τα τσιπς ή τα κρακερ, προσφέροντας μια δροσερή και αρωματική πινελιά.
•Σαν συνοδευτική σάλτσα για πιάτα μεζέ, όπως τυροπιτάκια, κεφτεδάκια και λαχανοντολμάδες.
•Σαν γέμιση για σάντουιτς, wraps και μπέργκερ, προσθέτοντας φρεσκάδα και γευστική ποικιλία.
•Σαν μαρινάδα για κοτόπουλο ή ψάρι, προσθέτοντας άρωμα και νότα δροσιάς.
•Σαν γαρνιτούρα για πιάτα με παξιμάδια, ψητές πατάτες ή φασόλια, προσδίδοντας γευστικότητα και αίσθηση φρεσκάδας.
•Σαν συνοδευτική σάλτσα για το κεμπάπ, για πιάτα με μελιτζάνες, προσφέροντας γευστική αρμονία και φρεσκάδα. Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου με τζατζίκι
Υλικά
• 10 μπουτάκια κοτόπουλου
• αλάτι
• πάπρικα, γλυκιά
• λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Για τη μαρινάδα:
• 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
• 2 κουταλάκια μουστάρδα
Για το γαρνίρισμα:
• κλωναράκια μαϊντανού
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και τη μουστάρδα, ανακατεμένα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, στραγγίζουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πάπρικα.Τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά.
Όταν τα μπουτάκια του κοτόπουλου ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε μαζί με το τζατζίκι, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διατροφικά στοιχεία | Διατροφικά στοιχεία ανά 100gr |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kJ | 1493 |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kcal | 361 |
ΛΙΠΑΡΑ | 35.4 |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ | 6.2 |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 9.2 |
ΣΑΚΧΑΡΑ | 2.2 |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 2.2 |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ | 2.4 |
ΑΛΑΤΙ | 1.36 |