Γιαούρτι Στραγγιστό
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένα παραδοσιακό γιαούρτι που παράγεται απομακρύνοντας το υγρό μέρος μέσω της τσαντίλας, αφήνοντας μια πλούσια, πυκνή υφή. Με περιεκτικότητα 5% σε λιπαρά, προσφέρει κρεμώδη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο πλούσια και γευστική εμπειρία με το γιαούρτι.
5kg
Συστατικά
Από πλήρες Ελληνικό γάλα αγελάδος (λιπαρά 5%)
Συνδυασμοί - προτάσεις χρήσης
•Αναφέρονται παρακάτω μερικές ιδέες:
• Σερβίρετε το με φρέσκα φρούτα και μέλι για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό ή επιδόρπιο.
• Χρησιμοποιήστε το ως βάση για σάλτσες και ντιπ, προσθέτοντας αρωματικά βότανα, σκόρδο και λεμόνι.
• Προσθέστε το στραγγιστό γιαούρτι σε σαλάτες για πλούσια υφή και κρεμώδη γεύση.
• Χρησιμοποιήστε το ως αντικατάσταση του κρέμα τυριού σε πίτσες και τάρτες.
• Δημιουργήστε γλυκά επιδόρπια προσθέτοντας στραγγιστό γιαούρτι σε γλυκές συνταγές όπως τάρτες, κέικ και γλυκά κουλούρια.
Αυτές είναι μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε το στραγγιστό γιαούρτι, αλλά φυσικά μπορείτε να προσαρμόσετε τη χρήση του ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις ανάγκες της συνταγής σας. Συνταγή: Μελιτζάνες με κιμά και γιαούρτι
Υλικά
• 4 μέτριες μελιτζάνες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 4 στραγγιστά γιαούρτια
• 3 ώριμες ντομάτες
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 4 κ.γ. Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Ερωτόκριτος
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και με το μαχαίρι μας χαράζουμε στο κάτω μέρος τους έναν σταυρό.
Ταυτόχρονα σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει τότε ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν οι ντομάτες αρχίσουν να ξεφλουδίζουν, τότε τις βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό και τις αφήνουμε 5 περίπου λεπτά.
Αμέσως μετά τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε τις φλούδες, τις κόβουμε, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις στρώνουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 C για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις χρυσίσει το σβήνουμε με τις ντομάτες και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν η σάλτσα μείνει με λίγα υγρά, προσθέτουμε τον κιμά και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε αλατίσει ελαφρά. Στρώνουμε από πάνω τον κιμά και πάνω του απλώνουμε τα 2 γιαούρτια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 200 C.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και απλώνουμε και τα υπόλοιπα γιαούρτια.
• Σερβίρετε το με φρέσκα φρούτα και μέλι για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό ή επιδόρπιο.
• Χρησιμοποιήστε το ως βάση για σάλτσες και ντιπ, προσθέτοντας αρωματικά βότανα, σκόρδο και λεμόνι.
• Προσθέστε το στραγγιστό γιαούρτι σε σαλάτες για πλούσια υφή και κρεμώδη γεύση.
• Χρησιμοποιήστε το ως αντικατάσταση του κρέμα τυριού σε πίτσες και τάρτες.
• Δημιουργήστε γλυκά επιδόρπια προσθέτοντας στραγγιστό γιαούρτι σε γλυκές συνταγές όπως τάρτες, κέικ και γλυκά κουλούρια.
Αυτές είναι μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε το στραγγιστό γιαούρτι, αλλά φυσικά μπορείτε να προσαρμόσετε τη χρήση του ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις ανάγκες της συνταγής σας. Συνταγή: Μελιτζάνες με κιμά και γιαούρτι
Υλικά
• 4 μέτριες μελιτζάνες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 4 στραγγιστά γιαούρτια
• 3 ώριμες ντομάτες
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 4 κ.γ. Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Ερωτόκριτος
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και με το μαχαίρι μας χαράζουμε στο κάτω μέρος τους έναν σταυρό.
Ταυτόχρονα σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει τότε ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν οι ντομάτες αρχίσουν να ξεφλουδίζουν, τότε τις βάζουμε αμέσως σε κρύο νερό και τις αφήνουμε 5 περίπου λεπτά.
Αμέσως μετά τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε τις φλούδες, τις κόβουμε, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις στρώνουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 C για 10 λεπτά την κάθε πλευρά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις χρυσίσει το σβήνουμε με τις ντομάτες και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν η σάλτσα μείνει με λίγα υγρά, προσθέτουμε τον κιμά και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό ταψί και στρώνουμε τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε αλατίσει ελαφρά. Στρώνουμε από πάνω τον κιμά και πάνω του απλώνουμε τα 2 γιαούρτια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 200 C.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και απλώνουμε και τα υπόλοιπα γιαούρτια.
Διατροφικά στοιχεία | Διατροφικά στοιχεία ανά 100gr |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kJ | 1493 |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kcal | 361 |
ΛΙΠΑΡΑ | 35.4 |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ | 6.2 |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 9.2 |
ΣΑΚΧΑΡΑ | 2.2 |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 2.2 |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ | 2.4 |
ΑΛΑΤΙ | 1.36 |