Αντζούγια φιλέτο με ελιά σε βάζο
Η φιλεταρισμένη και μαριναρισμένη Αντζούγια σε λάδι προσφέρει μια ξεχωριστή γεύση που αποπνέει την αρωματική ποικιλία της ελιάς. Η πλούσια γεύση της Αντζούγιας συνδυάζεται με την ξεχωριστή γεύση της ελιάς, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και ελκυστικό γευστικό προϊόν. Ιδανική να αναδείξετε κρύα πιάτα, σαλάτες και ορεκτικά.
230gr
Συστατικά
Γαύρος φιλέτο, ηλιέλαιο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μπαχαρικά
Συνδυασμοί - προτάσεις χρήσης
• Απολαύστε τη φιλεταρισμένη Αντζούγια με ελαιόλαδο σε φρέσκες σαλάτες.
• Προσθέστε την σε ανοιχτά σάντουιτς με φρέσκα λαχανικά και αρωματικές σάλτσες.
• Χρησιμοποιήστε την Αντζούγια σαν τοππινγκ σε πίτσες ή τάτρες για μια πινελιά γεύσης.
• Προσθέστε την Αντζούγια σε ριζότο ή πιλάφι για να τους προσδώσετε ένα μοναδικό αρωματικό στοιχείο.
• Σερβίρετε την Αντζούγια ως ορεκτικό με αντίστοιχα τυριά και αρωματικά κριτσίνια για να συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το ούζο σας.
• Χρησιμοποιήστε την ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρια ή θαλασσινά για να αναδείξετε τη γεύση τους.
• Χρησιμοποιήστε την Αντζούγια σε σάλτσες και πέστο για να προσθέσετε πολυπλοκότητα και βάθος γεύσης.
• Σερβίρετε την ως ορεκτικό με πιπεριές και ελιές για μια απολαυστική εμπειρία. Συνταγή: Ρεβιθοσαλάτα με ψητή μελιτζάνα και αντζούγιες
Υλικά (Για 2-4 μερίδες)
• 2 μέτριες μελιτζάνες
• αλάτι
• 2 αντζούγιες λιωμένες σε 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλη, σφιχτή, ώριμη ντομάτα
• 1 κ.τ.γ. ρίγανη
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2-3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το πίσω τμήμα της κάθε μελιτζάνας και τις κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κύβους 1,5 εκ. Τις βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι και αλατίζουμε με άφθονο αλάτι ανά στρώση, τοποθετώντας ένα βάρος πάνω τους. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε ελαφρά με το χέρι μας για να φύγει το επιπλέον νερό και στεγνώνουμε με χαρτί.
2. Ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μισές μελιτζάνες ανακατεύοντας ελαφρά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να μαλακώσουν, αλλά να μη γίνουν χυλός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα της μελιτζάνας και άλλο ένα τρίτο του φλιτζανιού λάδι.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια, το σκόρδο, τις ντομάτες, τις πολτοποιημένες αντζούγιες και τη ρίγανη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ξίδι και λάδι και την αφήνουμε να «δέσει» σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
• Προσθέστε την σε ανοιχτά σάντουιτς με φρέσκα λαχανικά και αρωματικές σάλτσες.
• Χρησιμοποιήστε την Αντζούγια σαν τοππινγκ σε πίτσες ή τάτρες για μια πινελιά γεύσης.
• Προσθέστε την Αντζούγια σε ριζότο ή πιλάφι για να τους προσδώσετε ένα μοναδικό αρωματικό στοιχείο.
• Σερβίρετε την Αντζούγια ως ορεκτικό με αντίστοιχα τυριά και αρωματικά κριτσίνια για να συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το ούζο σας.
• Χρησιμοποιήστε την ως γαρνιτούρα σε πιάτα με ψάρια ή θαλασσινά για να αναδείξετε τη γεύση τους.
• Χρησιμοποιήστε την Αντζούγια σε σάλτσες και πέστο για να προσθέσετε πολυπλοκότητα και βάθος γεύσης.
• Σερβίρετε την ως ορεκτικό με πιπεριές και ελιές για μια απολαυστική εμπειρία. Συνταγή: Ρεβιθοσαλάτα με ψητή μελιτζάνα και αντζούγιες
Υλικά (Για 2-4 μερίδες)
• 2 μέτριες μελιτζάνες
• αλάτι
• 2 αντζούγιες λιωμένες σε 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
• 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλη, σφιχτή, ώριμη ντομάτα
• 1 κ.τ.γ. ρίγανη
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2-3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε το κοτσάνι και το πίσω τμήμα της κάθε μελιτζάνας και τις κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κύβους 1,5 εκ. Τις βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι και αλατίζουμε με άφθονο αλάτι ανά στρώση, τοποθετώντας ένα βάρος πάνω τους. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε ελαφρά με το χέρι μας για να φύγει το επιπλέον νερό και στεγνώνουμε με χαρτί.
2. Ζεσταίνουμε 1/3 φλιτζανιού λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μισές μελιτζάνες ανακατεύοντας ελαφρά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να μαλακώσουν, αλλά να μη γίνουν χυλός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα της μελιτζάνας και άλλο ένα τρίτο του φλιτζανιού λάδι.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια, το σκόρδο, τις ντομάτες, τις πολτοποιημένες αντζούγιες και τη ρίγανη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ξίδι και λάδι και την αφήνουμε να «δέσει» σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.
Διατροφικά στοιχεία | Διατροφικά στοιχεία ανά 100gr |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kJ | 1493 |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ kcal | 361 |
ΛΙΠΑΡΑ | 35.4 |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ | 6.2 |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 9.2 |
ΣΑΚΧΑΡΑ | 2.2 |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 2.2 |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ | 2.4 |
ΑΛΑΤΙ | 1.36 |