Είναι το χούμους υγεινό;
1– Σούπερ θρεπτικό με φυτική πρωτεΐνη
Μπορείτε να αισθανθείτε καλά όταν τρώτε χούμους, καθώς περιέχει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.
Μια μερίδα 100 γραμμάρια χούμους παρέχει:
Θερμίδες: 166
Λιπαρά: 9,6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 7,9 γραμμάρια
Carbs: 14,3 γραμμάρια
Ίνες: 6,0 γραμμάρια
Μαγγάνιο: 39% των ΕΑΚ
Χαλκός: 26% της ΕΑΚ
Φολάτη: 21% της ΕΑΚ
Μαγνήσιο: 18% των ΕΑΚ
Φώσφορος: 18% της ΕΑΚ
Σίδερο: 14% της ΕΑΚ
Ψευδάργυρος: 12% της ΕΑΚ
Θειαμίνη: 12% της ΕΑΚ
Βιταμίνη Β6: 10% της ΕΑΚ
Κάλιο: 7% της ΕΑΚ
Το χούμους είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, που παρέχει 7,9 γραμμάρια ανά μερίδα.
Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους σε μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη, την αποκατάσταση και την ανοσολογική λειτουργία.
Επιπλέον, το χούμους περιλαμβάνει σίδηρο, φυλλικό οξύ, φώσφορο και βιταμίνες Β, οι οποίες είναι σημαντικές για τους χορτοφάγους και τους βέγκαν, καθώς δεν μπορούν να πάρουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.
2 — Πλούσιο σε συστατικά αποδεδειγμένα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος για να προστατευθεί από μόλυνση, ασθένεια ή τραυματισμό.
Ωστόσο, ορισμένες φορές η φλεγμονή μπορεί να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αυτό ονομάζεται χρόνια φλεγμονή, και έχει συνδεθεί με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας
Το χούμους είναι γεμάτο με υγιή συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από αυτά. Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Συγκεκριμένα, το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει την αντιοξειδωτική ελεοκάνθηλη, η οποία πιστεύεται ότι έχει παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Ομοίως, οι σπόροι σησαμιού, που συνθέτουν το ταχίνι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δεικτών φλεγμονής στο σώμα, όπως η IL-6 και η CRP, οι οποίες είναι αυξημένες σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε όσπρια όπως ρεβίθια μειώνει τους δείκτες αίματος της φλεγμονής.
3 — Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που προάγει την πεπτική υγεία και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου σας
Το χούμους είναι μια μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών, που μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία.
Παρέχει 6 γραμμάρια διαιτητικών ινών ανά 100 γραμμάρια, που ισούται με το 24% της καθημερινής συνιστώμενης ίνας για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης να τροφοδοτήσουν τα υγιή βακτηρίδια που ζουν στο έντερο.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 200 γραμμαρίων ρεβίθια (ή ριφινόζης από ρεβίθια) στη διατροφή για τρεις εβδομάδες βοήθησε στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, όπως τα bifidobacteria, καταστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
Ορισμένες από τις ίνες στο χούμους μπορούν να μετατραπούν από τα βακτήρια του εντέρου στο βουτυρικό λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας. Αυτό το λιπαρό οξύ βοηθά στη θρέψη των κυττάρων του παχέος εντέρου και έχει πολλά εντυπωσιακά οφέλη.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή βουτυρικού οξέος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων προβλημάτων υγείας.
4 — Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έτσι μπορεί να βοηθήσει επίπεδα ελέγχου της ζάχαρης αίματος
Το χούμους έχει πολλές ιδιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Πρώτον, το χούμους γίνεται κυρίως από ρεβίθια, τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI).
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που μετρά την ικανότητα των τροφίμων να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος.
Τα τρόφιμα με υψηλή τιμή GI υποβάλλονται γρήγορα σε πέψη και στη συνέχεια απορροφώνται, προκαλώντας αιχμηρή ακίδα και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλή τιμή GI χωνεύονται αργά και στη συνέχεια απορροφώνται, προκαλώντας μια πιο αργή και πιο ισορροπημένη άνοδο και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Το χούμους είναι επίσης μια μεγάλη πηγή διαλυτών ινών και υγιών λιπών.
Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανθεκτικά άμυλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων.
Τα λίπη επίσης βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης υδατανθράκων από το έντερο, γεγονός που, με τη σειρά του, παρέχει μια πιο αργή και πιο σταθερή απελευθέρωση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.
Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ότι το άσπρο ψωμί απελευθερώνει τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη στο αίμα μετά από ένα γεύμα από ό, τι το χούμο, παρόλο που παρέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων.
5. Περιέχει καρδιακά υγιή συστατικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Οι καρδιακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως
Το χούμους περιέχει αρκετά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Σε μία μελέτη διάρκειας πέντε εβδομάδων, 47 υγιείς ενήλικες κατανάλωναν είτε δίαιτα με προσθήκη ρεβιθιού είτε δίαιτα με προσθήκη σίτου. Μετά τη μελέτη, όσοι έτρωγαν επιπλέον ρεβίθια είχαν 4,6% χαμηλότερα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης από ό, τι οι άνθρωποι τρώνε επιπλέον σιτάρι.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση 10 μελετών με πάνω από 268 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια όπως τα ρεβίθια έχει μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά μέσο όρο κατά 5%.
Εκτός από τα ρεβίθια, το χούμους είναι επίσης μια μεγάλη πηγή καρδιακά υγιεινών λιπών από το ελαιόλαδο.
Μια ανάλυση 32 μελετών με περισσότερους από 840.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη υγιών ελαίων, ειδικά ελαιόλαδο, είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιακών παθήσεων και 11% χαμηλότερου κινδύνου θανάτου συνολικά.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι για κάθε 10 γραμμάρια (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που καταναλώνεται ημερησίως, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά ένα επιπλέον 10% .
6. Προωθεί την απώλεια βάρους και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος
Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει το πώς το χούμους επηρεάζει την απώλεια βάρους και τη συντήρηση του.
Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν κανονικά ρεβίθια ή χούμους ήταν 53% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι.
Επίσης είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και το μέγεθός τους ήταν κατά μέσο όρο 5,5 εκ. Μικρότερο από τους ανθρώπους που δεν κατανάλωναν κανονικά ρεβίθια ή χούμους.
Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται σε συγκεκριμένες ιδιότητες ρεβίθου ή χούμους ή απλά ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυτά τα τρόφιμα ζουν έναν γενικά υγιή τρόπο ζωής.
Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη από όσπρια όπως ρεβίθια σε χαμηλότερο σωματικό βάρος και βελτιωμένη κορεσμό.
Το χούμους έχει πολλές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους.
Είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα των ορμονών πληρότητας της χολοκυστοκινίνης (CCK), του πεπτιδίου YY και του GLP-1. Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης πείνας ghrelin.
Με τον περιορισμό της όρεξης, οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, γεγονός που προάγει την απώλεια βάρους.
Επιπλέον, το χούμους είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της όρεξης και να ενισχύσει το μεταβολισμό σας.
7. Ευεργετικό για όσους έχουν δυσανεξίες, γιατί είναι φυσικό χωρίς γλουτένη, φρούτα και γαλακτοκομικά
Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα που μπορούν να φάνε ότι δεν θα προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.
Ευτυχώς, το χούμους μπορεί να απολαμβάνει σχεδόν όλα.
Είναι φυσικό χωρίς γλουτένη, καρύδι και γαλακτοκομικά, πράγμα που σημαίνει ότι ταιριάζει σε ανθρώπους που επηρεάζονται από κοινές παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, οι αλλεργίες στα καρύδια και η δυσανεξία στη λακτόζη.
Αν και το χούμους είναι φυσικά απαλλαγμένος από αυτά τα συστατικά, είναι ακόμα σοφό να διαβάσετε τον πλήρη κατάλογο των συστατικών, καθώς μερικά εμπορικά σήματα μπορούν να προσθέσουν συντηρητικά ή άλλα συστατικά.
Επιπλέον, σημειώστε ότι τα ρεβίθια είναι υψηλά σε raffinose, ένα είδος FODMAP. Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι σε FODMAP, όπως αυτοί που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πρέπει να προσέχουν να μην ξεπερνάνε το χούμους.
Έχετε επίσης κατά νου ότι το χούμους περιέχει πάστα σουσάμι, γνωστή και ως ταχίνι. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο στη Μέση Ανατολή.