Gourmet Food Industry
+30.2461022726
Email: [email protected]
A.Pitenis Bros S.A.
5o χλμ. Κοζάνης-Ν.Νικόπολης, Κοζάνη, 50131
Το FSSC 22000 δημιουργήθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό FSSC (Food System Safety Certification) και αποτελεί ένα σχήμα πιστοποίησης με βασικά στοιχεία το ISO 22000:2005 και το PAS 220:2008.
Το PAS 220:2008 συντάχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο της Μ. Βρετανίας (BSI) με τη συμβολή κορυφαίων εταιρειών παραγωγής και εμπορίας τροφίμων ως υποστηρικτικό υλικό του ISO 22000:2005. Ο σκοπός ήταν να καθορίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τις βασικές συνθήκες και δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση κατάλληλου υγιεινού περιβάλλοντος, γνωστά ως προαπαιτούμενα (PRPs), τα οποία στο ISO 22000:2005 αναφέρονται ως μέτρα προς αξιολόγηση.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα σχήμα πιστοποίησης για επιχειρήσεις τροφίμων το οποίο αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Initiative) ως ισοδύναμο με άλλα αντίστοιχα σχήματα όπως το BRC Standard for Food, το IFS Food Standard και το SQF Code.
Το FSSC 22000 αναπτύσσεται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Καθιέρωση διαχειριστικών διαδικασιών που απαιτούνται από το ISO 22000:2005
Αξιολόγηση και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και των συνθηκών και διεργασιών παραγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και των προαπαιτούμενων (PRPs) όπως καθορίζονται στο PAS 220:2008
Συγκρότηση ομάδας ασφάλειας τροφίμων που θα έχει τη γνώση και την εμπειρία για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος και ορισμός επικεφαλή ομάδας
Περιγραφή των α΄ υλών, των συστατικών και των υλικών σε επαφή με τα τρόφιμα
Περιγραφή προϊόντος και προσδιορισμός της αναμενόμενης και ακούσιας χρήσης του
Σχεδιασμός διαγράμματος ροής το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος
Επαλήθευση του διαγράμματος ροής κατά τη διαδικασία παραγωγής
Αναγνώριση και αξιολόγηση όλων των πιθανών κινδύνων που δύναται να εμφανιστούν
Προσδιορισμός των προληπτικών μέτρων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη ή περιορισμό εντός αποδεκτών επιπέδων των κινδύνων και κατηγοριοποίηση τους σε προαπαιτούμενα προγράμματα (OPRPs) και κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCPs)
Καθορισμός κρίσιμων ορίων για κάθε CCP, η τήρηση των οποίων θα εξασφαλίζει ότι το CCP βρίσκεται υπό έλεγχο
Εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των CCPs και OPRPs
Καθιέρωση διορθώσεων και διορθωτικών ενεργειών που υλοποιούνται σε περίπτωση που τα συστήματα παρακολούθησης δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο CCP ή OPRP βρίσκεται εκτός ελέγχου
Προσδιορισμός των διαδικασιών επαλήθευσης και επικύρωσης του συστήματος
Καθιέρωση επιπρόσθετων διαδικασιών που έχουν στόχο να βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για το PAS 220:2008
Εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος αρχειοθέτησης και καταγραφής του συστήματος
Εκπαίδευση προσωπικού
Επικύρωση και εφαρμογή συστήματος
Ανασκόπηση και τροποποίηση συστήματος αν κρίνεται απαραίτητο
Διεξαγωγή εσωτερικής επιθεώρησης
Η Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ πιστοποιήθηκε ως προς το FSSC στους παρακάτω τομείς: Παραγωγή, Συσκευασία & Διακίνηση Παραδοσιακών Σαλατών, Τουρσιών, Ψαρικών και Dressings
Ιστορικό: Η Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ πιστοποιήθηκε με ISO για πρώτη φορά το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα ανανεώνει και εμπλουτίζει τις πιστοποιήσεις της σύμφωνα με κάθε νέο πρότυπο πιστοποίησης έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό της ολοένα και υψηλότερης ποιότητας προϊόντα! Σήμερα, βρίσκεται σε διαδικασίες διασφάλισης 2 ακόμη νέων, γι’ αυτή, προτύπων, των HALAL & KOSHER.