Διείσδυση στις αγορές της Μέσης Ανατολής μέχρι το τέλος του 2014 σχεδίαζει η εταιρεία τροφίμων από την Κοζάνη Αφοί Α. Πιτένη ΑΒΕΕ, η οποία κατοχύρωσε πρόσφατα μία διεθνή πατέντα που συνδυάζει το Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Σητείας με το εκχύλισμα του κρόκου Κοζάνης.
Οι Αφοί Πιτένη, με βασικό «όπλο» τις σαλάτες («αλοιφές») που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του τζίρου της, πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά και πλέον προγραμματίζει άνοιγμα σε νέες αγορές εκτός Ε.Ε., όπως το Ντουμπάι και οι ΗΠΑ. Η εταιρεία, που έχει τις πιστοποιήσεις ISO, HACCP, BRC (για τη Μεγάλη Βρετανία), IFS (για τη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες), FDA (για ιις ΗΠΑ), καθώς και την αντίστοιχη άδεια για τα κράτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα επιχειρήσει να κερδίσει τις γευστικές προτιμήσεις των Αράβων με διαβατήριο την πιστοποίηση Halal. «Η αραβική αγορά έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες στο διατροφικό τομέα και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστοποίηση Halal που προβλέπει πολύ συγκεκριμένα στάνταρντς παρασκευής προϊόντων. Με τρεις συνεχείς παρουσίες μας σε εκθέσεις τροφίμων στο Ντουμπάι, έχουμε ήδη κάνει σημαντική προεργασία και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τα προϊόντα που θέλουμε να προωθήσουμε εκεί, γιατί πιστεύουμε ότι ταιριάζουν περισσότερο με τις διατροφικές συνήθειες των Αράβων, είναι η σαλάτα Hummus (ρεβίθια ή άλλο όσπριο, με ταχίνι) και ο παστουρμάς ψαριών, μία ιδιαίτερη delicatessen συνταγή παστουρμά. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και για τις σαλάτες και dressings με κρόκο. Παράλληλα, βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης για το σύστημα Kosher, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών μας τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλες χώρες με εβραϊκό πληθυσμό» λέει ο διευθυντής πωλήσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ανδρέας Πιτένης. Σε ό,τι αφορά τις αγορές της Αμερικής, ο κ. Πιτένης τονίζει ότι εκεί, σε δεύτερο χρόνο, θα προωθηθούν τα αλίπαστα προϊόντα της εταιρείας, με έμφαση στη γκουρμέ σειρά θαλασσινών Okeanos Exclusive, καθώς έχουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διάρκειας, ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα της μεγάλης απόστασης.
Εταιρεία Βιοτεχνολογίας
Κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας διαδραματίζει η έρευνα και η καινοτομία, με όχημα την εταιρεία ερευνών βιοτεχνολογίας R&D Hellenic Hepirus BioTechnology που έχει συστήσει από το 2004. Αποτέλεσμα των ερευνητικών προσπαθειών, σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα, είναι ο καινοτομικός συνδυασμός του παρθένου ελαιόλαδου με τον κρόκο Κοζάνης.
Η διατροφική αυτή καινοτομία, που κατοχυρώθηκε ως διεθνής πατέντα, πολλαπλασιάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και χρησιμοποιείται σε μία νέα premium σειρά της Αφοί Πιτένη, η οποία αποτελείται από επτά σαλάτες και τρία dressings. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι φυσικά και η τυποποίηση του ελαιόλαδου Σητείας με εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την εξαγωγική φαρέτρα της.