Το χούμους της εταιρείας Πιτένης συνδυάζει ελληνικά ρεβίθια, ελληνικό ταχίνι από διαλεχτούς σπόρους σησαμιού, γνήσιο χυμό από ελληνικά λεμόνια, ισορροπημένες νότες σκόρδου και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Ο συνδυασμός σησαμιού με όσπρια ήταν αγαπημένη συνήθεια και στην αρχαία Ελλάδα. Λέγεται, μάλιστα, πως οι μακρινοί μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν μια παραπλήσια Παρασκευή, με την ονομασία «χούμοι», στην καθημερινή τους διατροφή. Και μπορεί οι εκτιμήσεις, αναφορικά με την προέλευση της αυθεντικής συνταγής, να ποικίλλουν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ρίζες αυτού του θρεπτικού εδέσματος χάνονται στους αιώνες.
Αποδεδειγμένα θωρακίζει την υγεία ενώ ικανοποιεί τον ουρανίσκο όλες τις ώρες της ημέρας.
Ρεβίθια, για γερή καρδιά!
Οι μεσογειακοί λαοί γνωρίζουν καλά τα διατροφικά οφέλη του χούμους. Στη Μέση Ανατολή, προηγείται πολλών γευμάτων ως λαχταριστό ορεκτικό ή συμπληρώνει πιάτα ως απαλή γαρνιτούρα.
Αναντικατάστατο συστατικό στο παραδοσιακό χούμους είναι τα ρεβίθια, τα οποία δεσπόζουν στο ελληνικό τραπέζι όλο τον χρόνο. Άλλωστε, η ρεβιθιά, καλλιεργείται στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Σε γάστρα ή κατσαρόλα, σε κεφτέδες ή κροκέτες, σε σαλάτες ή αλοιφές, τα υψηλής διατροφικής ποιότητας ρεβίθια, πλούσια σε γεύση, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη, είναι το τέλειο δυναμωτικό, ιδίως για όσους νηστεύουν ή ακολουθούν χορτοφαγικό διαιτολόγιο.
Συνδυάζοντας ρεβίθια με συμπληρωματική πρωτεΐνη, όπως το ταχίνι, προσλαμβάνουμε το ίδιο ποσοστό πρωτεΐνης που θα παίρναμε τρώγοντας κόκκινο κρέας! Κάθε συνταγή με όσπρια και ταχίνι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Τα ρεβίθια και γενικά τα όσπρια θεωρούνται θαυματουργή τροφή από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες Β (φολικό οξύ), C και E, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς και μηδενικά λιπαρά, ζάχαρα και άλατα.
Οι φυτικές ίνες, κυρίως οι μη διαλυτές, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ιδίως αν συνοδεύονται από επαρκή κατανάλωση νερού. Επιπρόσθετα, μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, προστατεύει από καρδιακά νοσήματα, βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα και μειώνοντας δραστικά τη χοληστερόλη. Το φολικό οξύ, με τη σειρά του, βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου και κρίνεται αναγκαίο κατά την κύηση, αλλά και τον θηλασμό.
Ταχίνι, υπερτροφή από τις λίγες!
Το ταχίνι, που παρασκευάζεται από αλεσμένο σησάμι, αποτελεί αρχαία υπερτροφή. Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες είχαν πάντοτε μαζί τους σησάμι για υψηλή ενέργεια ώστε να αντεπεξέρχονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι αρχαίοι Ρωμαίοι κατανάλωναν ένα είδος χούμων από σησάμι και κύμινο, ενώ οι αρχαίοι Ασσύριοι πίστευαν ότι οι θεοί τους, προτού δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν «κρασί» από σησάμι.
Το ταχίνι χρησιμεύει και ως υποκατάστατο ζωικών πρωτεϊνών, ιδίως αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Περιέχει σημαντικό ποσοστό Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες φυσικές ουσίες που να σταματούν ταυτόχρονα τόσο την απορρόφηση όσο και τη σύνθεση χοληστερόλης.
Τα προϊόντα με βάση το σησάμι έχουν ευεργετικές αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ήπατος και του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση, προλαμβάνουν τον καταρράκτη και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Το σησάμι περιέχει διάφορα μέταλλα που είναι απαραίτητα για πολλές βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού, καθώς και πρωτεΐνες πλούσιες σε αμινοξέα, βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη (βοηθούν την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη), θειαμίνη (δυναμώνει το νευρικό σύστημα) και χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων). Επιπλέον, είναι πηγή σιδήρου (σωματική και πνευματική ευεξία), ασβεστίου (γερά οστά και δόντια, κατά της οστεοπόρωσης), ψευδαργύρου (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), μαγνησίου (καταπραΰνει πονοκεφάλους και ημικρανίες), φωσφόρου και καλίου.
Δύο παράλληλες έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2009) έχουν καταδείξει ότι το σησάμι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε και λιγνάνες, διαθέτει πράγματι σημαντικές αντιυπερτασικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τέλος, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (σε υπερδιπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι το ελαιόλαδο, δρα αντικαρκινικά και ανασταλτικά σε χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης, οι νόσοι Alzheimer και Parkinson), φυτοστερόλες, σελήνιο και άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού και ιδιαίτερα το DNA από τη φθορά που προκαλείται από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τα υποπροϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού.
Το απόλυτο ορεκτικό που… πάει παντού!
Ρεβίθια αλεσμένα, πολτός σησαμιού, ντελικάτο σκόρδο, φυτικό έλαιο ανώτερης ποιότητας, άφθονος χυμός λεμονιού και… εγένετο χούμους! Η κρεμώδης και υγιεινή σαλάτα που τόσο έχετε αγαπήσει, συνδυάζεται υπέροχα με φρέσκα λαχανικά, θαλασσινούς μεζέδες, διάφορα κρεατικά, ποικιλίες τυριών, σάντουιτς και γρήγορα σνακ, ομελέτες και ζυμαρικά και, βέβαια, με αραβικές πίτες.
Βελούδινη υφή, ανατολίτικο άρωμα, αέρινη μπουκιά. Αυστηρά χωρίς συντηρητικά. Αυτό είναι το χούμους, που υπερβαίνει την κατηγορία του ορεκτικού. Μπορείτε να το απολαύσετε ως γαρνιτούρα, αλλά και ως συνοδευτικό πιάτο, νοστιμίζοντας το μενού σας και την κάθε σας στιγμή!