Tαραμάς ή αλλιώς αβγοτάραχο
Προέρχεται από αβγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία αλατίζονται και αφήνονται μερικές μέρες για ωρίμανση. Έπειτα από κάποια επεξεργασία, φτάνουν σ΄εμάς με την μορφή του ταραμά. Έχει χαρακτηριστεί και ως το «χαβιάρι των φτωχών».
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑΣ
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την καλή υγεία των ματιών και για το δέρμα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και κάλιο, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω-3, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.
Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο «Ερωτόκριτος» που προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς και το λεμόνι προσθέτει βιταμίνη C. Επίσης το κρεμμύδι επίσης που περιέχει, βοηθά στην υγεία του κυκλοφοριακού συστήματος.
Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη ταραμά, λευκό και κόκκινο. Ο λευκός
θεωρείται πιο αγνός και ανώτερης ποιότητας, γι’ αυτό είναι συνήθως
λίγο πιο ακριβός.